haber

Pikseller Savaşı: Reddit, ‘r/Place’ ile kolektif çalışmanın gücünü gösterdi

ddit, r/Place ile kullanıcıların kendi pikselleri yerleştirdikleri, kolektif üretime dair ilginç bir deney gerçekleştirdi

 

Reddit 1 Nisan için değişik bir deney yaparak, kullanıcılarına r/Place isimli, boş bir tuval verdi ve istedikleri şekilde kullanabileceklerini söyledi.

Burada boş bir tuval var.
Üzerine bir kare yerleştirebilirsiniz, ancak başka bir tane yerleştirmek için beklemeniz gerekiyor.
Bireysel olarak bir şeyler yaratabilirsiniz.
Birlikte ise daha fazlasını yaratabilirsiniz.

Place’in kuralları şu şekildeydi: Her kullanıcı, 1000×1000 piksellik tuvalde, istediği herhangi bir kareye seçeceği 16 renkten birini yerleştirebiliyordu. İsteyen istediği kadar piksel yerleştirebilirdi, ancak her pikselden sonra birkaç dakika beklenmesi gerekiyordu.

Place, bu şekilde 31 Mart akşamı başladı ve 72 saat boyunca devam etti. Kullanıcıların ilk başlarda kaotik ve yayılmacı davranışlarıyla hareketlenen Place içerisinde, insanlar kısa sürede örgütlenerek harika bir mozaik ve ayrıca büyüleyici bir timelapse oluşturdular.

Tabii ki sınırlı kaynaklar için mücadele edilen her mecrada olduğu gibi, hayat burada da tezahür etti. Creators, Protectors, Destroyers gibi gruplar, bir şeyler üretmek, üretileni korumak veya agresif bir şekilde üretilenleri yok etmek için mücadeleye giriştiler.

Place’e toplamda 218.000 kullanıcı dahil oldu ve 72 saat boyunca İnternet’in unutamayacağı eylemlerden birini gerçekleştirdi. Geriye Place’e ait birçok görsel, video, ve öykü kalmış olsa da, asıl olan elbette orada o an bulunmak, her an bir öncekinden farklı olan bir sürecin parçası olmaktı.

Birçok şey üretildi; yok edildi; tekrar üretildi; bir şeyler, başka şeylerin yerini aldı; gruplar birbirine savaş ilan etti, birbirlerinden sığınma talep etti ve bu böylece devam etti. Ancak Place 72 saatin sonunda tamamlandığında, mozaikte hiçbir ırkçı, ayrımcı, aşağılayıcı öge bulunmuyordu. İnternet, neredeyse her zaman olduğu gibi, içerisinde diğerleriyle birlikte var olabilecek herkese bir yer olduğunu gösterdi.

Tüm bu 72 saatlik mücadele, 10 dakikalık bir timelapse haline de getirildi. Place’in harika evrimini buradan izleyebilirsiniz.

Bir dahaki Place’de (eğer olursa) görüşmek üzere…