film

Tekinsiz bir yapay zekâ: Uncanny

 

Teknoloji gelişmeleri hakkında haberler hazırlayan Joy Andrews (Lucy Griffiths), dünyanın ilk mükemmel yapay zekâsı hakkında bir haber hazırlaması amacıyla, yapay zekânın yaratıcısı, MIT mezunu, genç deha David Kressen (Mark Webber) tarafından çalışmalarını aralıksız yürüttüğü laboratuvarına gönderilir. Joy, haberini hazırlayarak Adam’ı incelediği bir hafta boyunca hem bu ‘makina’dan çok etkilenmiş hem de David ile yakınlaşmaya başlamıştır. Ancak Adam da Joy’dan hoşlanmaya başlamış ve giderek davranış paternleri giderek daha ‘tekinsiz’ bir hale gelmektedir.

 

 

Filme ismini veren ‘tekinsizlik’ kavramı, dış görünüş veya davranış olarak giderek daha fazla insanları andıran makinaların, benzerliklerinin arttığı ölçüde, bu benzerliğin gerçekleştirilemediği noktalarda ve arada hiçbir benzerlik olmayan durumların aksine, insanlarda oluşan karşı konulmaz bir rahatsızlık hissini tarif ediyor. Söz gelimi, oyuncak bir robotun, çakılı, ifadesiz yüzü, insan benzeri bir dış görünüşe sahip olmadığı takdirde hiçbir rahatsızlık hissi yaratmazken, insana son derece benzeyen bir robotun ifadesiz, mimiksiz yüzü, onunla empati kurmamızı, duygularını anlamamızı engellediği hissi nedeniyle, kendiliğinden bir tekinsizlik hissinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Peki ama, insana keyfi derece benzer bir dış görünüşe sahip robotlar karşısında bu duygunun üstesinden gelmemiz söz konusu olabilir mi? Bir robot gülümsediği zaman, onun ‘mutluluktan’ anladığı şeyin, bizimkiyle aynı olabileceğine, veya yüzünü astığı zaman hissettiği ‘hüznün’ onu gerçekten mutsuz ettiğine inanabilecek miyiz? Diğer taraftan, aynı şekilde, karşımızdaki gerçek bir insanın hislerini gerçekten bilebilmemiz mümkün mü?

Uncanny, düşük bütçesi, ortalamanın üzerindeki oyunculukları ve pek tempolu olmamasına rağmen, izleyicinin dikkatini ele geçirmeyi başaran senaryosu ile, yapay zekâ filmleri arasındaki yerini edinmeyi başarıyor. Eğer bu tür filmlerden hoşlanıyorsanız, mutlaka izlemenizi önereceğimiz filmlerden.

 

 

Orijinal adı: Uncanny
Yapım yılı: 2015
Yönetmen: Matthew Leutwyler
Tür: Bilimkurgu – Dram, gerilim
Alt tür: Yapay Zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani (ukala)
IMDB puanı: 6,3 (3.378 oy ile)
İlgili bağlantılar: Uncanny (2015)@Wikipedia, Uncanny (2015)@IMDB