psikoloji

İnsan Ömrünün Akış Hızı Nedir? (Veritasium) | Video

 

[…] Standart 5 duyuya ek olarak fazladan en az bir düzine daha duyunuz olduğunu biliyor muydunuz? Bunlardan biri de zaman duyusu veya chronoception‘dır.

[…]

Çocukken en sevdiğim televizyon programının başlaması için bir saat beklediğimi hatırlıyorum: Sharon, Louis & Bram… Bu bekleyiş sonsuz gibi gelirdi; ama büyüdükçe her şey hızlanmış gibi oldu. Zaman daha hızlı akıyor. Aslında bu herkesin katıldığı bir şey.

[…]

Ama neden? Bu sadece bir yanılgı mı, yoksa büyüdükçe zamanın hızlı akıyor gibi olmasının iyi bir bilimsel sebebi var mı?

 

Küçükken zaman zaman nasıl da sabırsızlıktan fenalık geçirecek gibi olduğunuzu hatırlıyor musunuz? Özel bir durumdan da bahsetmiyoruz, belki dondurma yemek veya yalnızca sokağa çıkacağınız saat için. Veya doğum gününüze ya da yılbaşına kalan bir haftanın sizin için bir yıldan daha uzun sürdüğünü? Veya yaz tatillerinin başlarken nasıl hiç bitmeyecek gibi hissettirdiğini? Veya grip olduğunuzda nasıl bir daha iyileşemeyecekmişsiniz gibi geldiğini, ve ömrünüzün geri kalanını bu şekilde geçirmek zorunda kalıp kalmayacağınızı düşündüğünüzü?

Peki insan yaşlandıkça bu neden değişiyor? Doğum gününüze kalan bir haftanın sonsuz gibi gelmesi hissinden, bütün bir yılın hatta onyılın ne zaman geçtiğini hatırlamadığınız hissine ne zaman geçtik?

Veritasium kanalından Derek bu videosunda, insan ömrü içerisinde zamanın akış hızı algısındaki işte bu tuhaf değişimi inceliyor.

 

İyi seyirler…