bilim

Bir Galaksinin Doğuşu | Video

Evrenin akıl almaz genişliği ve kozmik olayların gerçekleşme hızlarının canlıların yaşam sürelerine oranla sanki sonsuza kadar sürer gibi uzun olmaları nedeniyle, gökyüzüne baktığımızda birçok şeyin sanki sabit, hareketsiz, çakılı olduğunu hissediyoruz.

NASA’nın hazırladığı, disk şeklinde bir galaksinin doğuşu ve evrimini gösteren simülasyon ise, aslında en büyük ölçeklerdeki gök cisimlerinin dahi ne kadar hareketli olduklarını gözler önüne seriyor.

Bu kozmolojik simülasyon, Büyük Patlamadan kısa bir süre sonrasından günümüze kadar, 13.5 milyar yıl süresünce, bir disk galaksinin gelişimini gösteriyor. Renkler, yaşlı yıldızları (kırmızı), genç yıldızları (beyaz ve parlak mavi) ve gaz yoğunluğu dağılımını (soluk mavi) belirtiyor.

Simülasyon, Moffet Field California’da bulunan NASA Ames Araştırma Merkezindeki Pleiades süperbilgisayarında hazırlandı ve yaklaşık 1 milyon CPU saati sürdü. [Simülasyon] karanlık enerji ve karanlık maddenin egemen olduğu bir evren varsayımı üzerine kurulu.

Hazırlayanlar: F. Governato ve T. Quinn (Washington Üniversitesi), A. Brooks (Wisconsin Üniversitesi), ve J. Wadsley (McMaster Üniversitesi).

 

İyi seyirler…

 

Kaynak:

https://cosmosmagazine.com/space/a-galaxy-is-born