teknoloji

Robotların da Hakları Var mıdır? (Kurzgesagt) | Video

 

Tost makinanızın nasıl bir tost istediğinizi tahmin edebildiği bir gelecek hayal edin. Gün boyunca, yeni ve ilginç tost çeşitleri için interneti tarıyor. Belki size gününüzün nasıl geçtiğini de sorar ve size tost teknolojilerindeki gelişmelerden bahseder.

Hangi noktada, o, artık bir birey olurdu? Tost makinanızın hisleri olup olmadığını hangi noktada kendinize sorardınız? Ve eğer duyguları varsa, fişini çekmek cinayet olur muydu? Ve hâlâ onun “sahibi” olabilir miydiniz? Bir gün makinalarımıza haklar tanımak zorunda kalacak mıyız?

Hepimiz makinaların, insanların davranışları canlarına tak edip ayaklandıkları pek çok film izlemişizdir. Ancak her defasında insan kendisini şunu sormaktan alamaz: Neden robotlar bu kötü davranışlardan rahatsız olacak şekilde programlanmıştır? Gururu kırılmayacak bir robot geliştirmek, gururu kırılacak bir robot geliştirmekten çok daha kolay değil midir? Öyleyse neden bu zahmete girip, insanlığın sonunu hazırlıyoruz?

Kurzgesagt “Rbotoların da hakları var mıdır? Ya makinalar bir gün bilinç kazanırsa?” başlıklı bu videosunda robot hakları sorununu inceliyor.

 

İyi seyirler…