bilimhaber

“Wow!” Sinyalinin Kaynağı Sonunda Anlaşıldı: Uzaylılar Değil

Araştırmacılar aradan geçen kırk yıldan sonra “Wow!” sinyalinin kaynağını nihayet anladıklarını düşünüyor; ve düşünülen maalesef uzaylılar değil.

Yine uzaylılar değil. Hiçbir zaman “uzaylılar” değil. Evrene gönderilen onca mesaj arasından, uzaylılara ait bir işaret görebilme isteği oldukça makul görünmesine rağmen, evren aynı fikirde değil gibi. Belki de çoğunluk gibi, biz de bin lira istemekle yetinmeliydik.

Bundan tam kırk yıl önce, 15 Ağustos 1977’de, Ohio Eyalet Üniversitesinde bulunan Big Ear [Büyük Kulak] radyo teleskopu SETI projesine destek olmak için kullanıldığı sırada alışılmışın dışında güçlü bir radyo sinyali tespit edildi. Sinyal, 72 saniye sürmüştü.

Burada görev yapmakta olan astronomlardan Jerry R. Ehman, birkaç gün sonra verileri incelerken bu sinyali fark etti, ve ona ismini kazandıracak şekilde sinyali daire içine alıp “Wow!” yazarak işaretledi.

“Üstüme iyilik sağlık!” (görsel: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO)/Wikipedia)

Ancak Big Ear, iki ayrı kanaldan veri alıyordu ve tasarımı nedeniyle bu kaynaklardan elde edilen veri ayırt edilemiyordu. Böylece, sinyalin kaynağı olarak iki nokta belirlendi ve kaynağın yaşamı destekliyor olabileceği düşünülen Yay Takımyıldızında bulunduğu belirlendi.

Wow! Sinyalinin kaynaklaşmış olabileceği iki olası bölge (görsel: Benjamin Crowell/Wikipedia)

Bu olaydan sonra sinyal bir daha tekrar etmedi. Yani ya tek seferlik bir sinyaldi, ya da sinyalin kaynağı konumunu değiştirmişti. Ayrıca sinyal 1.420 megahertz frekansına sahipti, yani evrende en fazla bulunan element olan hidrojenin doğal olarak yayılım yaptığı bir frekans. Elbette bu kadar yaygın olması, sinyalin doğal bir kaynağa sahip olması ihtimalini güçlendirirken, aslına bakılırsa tam tersi ihtimali de güçlendiriyor. Cornell Üniversitesinden astronomların 1959 yayımladığı bir çalışmada belirttikleri şekliyle, herhangi bir uzaylı zeki yaşam biçiminin, etrafında bu kadar sık rastlanan bir frekansı takip etmesi bekleneceğinden, aynı zamanda yabancı bir uygarlık ile iletişim için kullanması muhtemel olan bir frekans.

“Bilmiyorum, öyleyse uzaylılar.” (görsel: Knowyourmeme)

Her halükârda, sonrasında yapılan gözlemlerde, sinyalin kaynaklandığı bölgede, sinyali üretebilecek bir nesne bulunamadı, böylece, bu durum sinyalin doğal bir kaynaktan değil, dünya dışı bir zeki yaşamdan kaynaklanıyor olabileceği fikrini de güçlendirdi.

Fakat 2016 yılına gelindiğinde, 266P/Christensen ve 335P/Gibbs isimli iki kuyruklu yıldızın, Wow! sinyali alındığı sırada bu bölgede oldukları keşfedildi, ve 2016-2017 arasında yapılan 200 gözlem ile, 1.420 MHz frekansında radyo salınımları yaptıkları tespit edildi. Bulgular, Planetary Science’da yayımlandı. Çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Bulguların mutlak bir kesinliği olmadığı belirtilmekle birlikte, bu efsane sona ermiş gibi görünüyor. Uzayın engin büyüklüğü düşünüldüğünde hangisinin daha garip olduğuna karar vermek güç: Uzaylıların bizimle iletişim kurmalarının mı, yoksa kurmamalarının mı?

 

Kaynaklar:

https://futurism.com/the-40-year-old-mystery-of-the-wow-signal-was-just-solved/

https://phys.org/news/2017-06-wow-mystery-space.html

http://www.iflscience.com/space/the-wow-signal-was-likely-the-radio-emission-of-a-comet/

https://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal