Gerçekliğin Doğası (Crash Course Philosophy #4) | Video
◄ Bir önceki bölüm | Bir sonraki bölüm ► |
---|
Crash Course’un felsefe serisinin dördüncü videosunda, Hank, gerçeklik hakkındaki fikirlerimizi, bu fikirlere nasıl ulaştığımızı ve bu fikirlerin ne derece doğru olduklarını tartışıyor.
İyi seyirler…
-oo-
Birkaç dersimizi filozofların nasıl düşündüklerini düşünerek geçirdik. Şimdi biraz gerçek felsefe yapmanın zamanı geldi.
Felsefi düşünmenin en önemli işaretlerinden biri de asla bir şeyleri görünür değerleriyle ele almamalısınız. Her zaman dünyada gözle görünenden daha fazlası olduğunu kabul etmeye istekli olmalısınız. Çünkü bugün doğru görünen bir şey, o kadar da doğru olmayan bir şeye dönüşebilir.
Felsefedeki yıldırıcı kovalamacalardan biri de -sizin gerçek olduğunu düşündüğünüz şeye karşıt olarak- neyin gerçekten gerçek olduğuna ve farkı nasıl bilebileceğinize kafa yormaktır. İyi ki, siz gerçekliğin doğasını keşfederken, size yardımcı olabilecek birkaç rehber var. Ve burada kim gerçekten yardımsever biliyor musunuz? Leonardo DiCaprio.
Demek istiyorum ki, bence sizi başka bir gerçekliğe taşıyabilecek birkaç aktör sayabilirsiniz -eğer gerçekten iyilerse. Ama kastettiğim bu değil. Başlangıç’tan bahsediyorum, Leo’nun başkalarının rüyalarını ele geçirerek fikirlerini çaldığı filmden.
Gerçekten süper kullanışlı bir yetenek, eğer bir CEO’dan hukuki sırlar veya bir devlet başkanından askeri planlar çalmak istiyorsanız. Fakat bir süre sonra, Leo’nun takımındaki bazı üyeler için bir rüyayla diğeri arasındaki farkı anlamak veya rüyaları gerçeklikten ayırt etmek zorlaşıyor. Tüm film, rüya evreninde yaşayıp gerçek bir hayat yaşadığına ikna olmuş insanlarla dolu. Onlara göre rüya bir bütün, onların gerçekliği haline gelmiş. Fakat uyuyan bedenlerini gören, rüyanın dışındakilerin bakış açısına göre onların kovaladığı gerçeklik açıkça yanlış.
Film için gerçekten havalı bir açılış oldu. Sizin için filmi mahvetmedim, hala izleyebilirsiniz. Ve gerçek şu ki, aynı kavram binlerce yıldır etrafımızda duruyor. Başlangıç’ın sorduğu temel soru, Batı felsefesinin köklü zamanlarından beri filozofların canını sıkıyor. Benim şimdiki gerçekliğimin tamamen gerçek olmaması mümkün mü?
Bizi bu soruya yönlendiren Leonardo’muzdan önce Plato’muz vardı.
[…]
-oOo-
◄ Bir önceki bölüm | Bir sonraki bölüm ► |
---|