felsefe

Karl Popper, Bilim ve Sahte Bilim (Crash Course Philosophy #8) | Video

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►

 

Crash Course’un felsefe serisinin sekizinci videosunda, Hank, ünlü bilim felsefecisi Karl Popper’a ait, bilim, sahte bilim ve yanlışlanabilirlik ilkesi kavramlarını inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Albert Einstein görelilik teorisini geliştirirken yaşadığınızı düşünün. Ya da psikolojinin doğumuna şahit olduğunuzu, Sigmund Freud’un ve Psikanalizin ana bilim akımı olduğunu. 1900’lerin başları Batı bilimi için muhteşem bir zamandı.

Bu büyük zihinler çalışırken, entelektüel sahnede bir başka figür daha vardı. Genç felsefeci Karl Popper Avusturya’da -Freud’un memleketinde- doğmuştu ancak kariyerini Britanya’da, bu ve zamanın diğer bilim adamlarının yeni dünya görüşlerini dikkate alarak inşa etti.

Daha sonra Einstein ve Freud gibi kişilerin kullandığı farklı metotlara bakarken, Popper her bilimsel başarının eşit bir şekilde yaratılmadığını anlamaya başladı. Bunun sonucunda bilim ve onun sahte-bilim diye adlandırdığı şey arasında önemli bir ayrım yaptı; ve bunu yaparken, bize bilginin doğası hakkında yığınla şey öğretti, ve gerçeğe daha da yaklaşmak için, en iyi şekilde nasıl test edebileceğimizi, ve meydan okuyacağımızı gösterdi.

[…]

 

-oOo-

 

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►