teknoloji

Transistörler Nasıl Çalışır? (Veritasium) | Video

 

İnsanlara transistörlerle ilgili bir video hazırladığımdan bahsettiğimde, bana “transistörlü radyodaki gibi mi yani?” diye soruyorlar. Evet! Tam olarak onun gibi, ama konu bundan çok daha derinlere uzanıyor. Transistörler 1947 yılında icat edildikten sonra, daha yüksek kalitede ve taşınabilir olması amacıyla kullanıldıkları ilk ticari ürünlerden biri radyolar. “Brown-eyed Girl”deki “going down to the old mine with a transistor radio” [transistörlü radyoyla eski madene iniyor] dizesi de buradan geliyor.

Ancak bugün bizim için daha önemli olan, transistörlerin, televizyon, cep telefonları, lüks çamaşır makinaları, bulaşık makinaları, ehsap makinaları, uydular, projektörler vesaire ile birlikte mikro-bilgisayar teknolojisi ve dolayısıyla interneti mümkün kılmış olması.

Transistör, yarıiletken maddeler, genelde de silikon kullanılarak, ve bu maddelerin istenen elektriksel özelliklere sahip olabilmesi için kontrollü bir şekilde saflıklarının azaltılmasıyla oluşturulurlar. Bu n ve p-tipi yarıiletkenler daha sonra istenen bir elektriksel sonuçları elde edecek şekilde, farklı yapılandırmalarla bir araya getirilir. Ve transistör örneğinde, bu küçük bir elektrik şalteri elde edebilmek içindir. Bu küçük şalterler daha sonra birlikte çalışarak bilgisayar işlemleri, bilgi depolanması gibi neredeyse her türden elektriksel cihazda kullanılır.

 

Veritasium kanalından Derek, bu videosunda tüm modern elektronik cihazların varlığını mümkün kılan devre elemanı olan transistörlerin çalışma şeklini inceliyor.

 

İyi seyirler…