Google’a ait yapay zekâ, kriptografi yöntemleri geliştirebiliyor
Google Brain ekibi, kendi aralarındaki iletişimi bir üçüncü yapay zekâdan gizlemek için kriptografi yöntemlerine başvuran bir yapay zekâlar geliştirdi. Kriptografik yöntemlerin yapay zekâlara dışarıdan öğretilmediği, programların kendi başlarına bu yöntemlere ulaştığı söyleniyor.
Google Brain ekibi deneyi, Alice, Bob ve Eve adlı üç yapay sinir ağı sistemi arasında gerçekleştirdi. Her sinir ağına ayrı bir görev verildi; buna göre Alice, Bob’a gizli bir mesaj iletecek; Bob mesajı deşifre etmeye çalışacak ve elinde bir başlangıç anahtarı bulunacak; Eve ise, Bob’a iletilen mesajı, Bob’da başlangıçta bulunan anahtar olmadan deşifre etmeye çalışacaktı.
Fig. 1. Eve her defasında aldatıldığından şüphelenen paranoyak bir zekâ; oysa Alice ve Bob yalnızca iş arkadaşı
Burada yapay zekalara, kriptografi yöntemleri yerine, bir kaybetme fonksiyonu verilmiş. Yani, eğer Eve mesajı çözemezse kaybediyor; Bob yine mesajı çözemezse kaybetmiş oluyor; Alice ise, Eve mesajı çözebilirse kaybediyor. Ayrıca, Alice ile Bob arasında, gizli anahtar dışında hiçbir iletişim bulunmuyor. Dolayısı ile Alice ve Bob’un yapması gereken, ortak bir yöntem bulmak. Yöntem çok basit olursa, anahtara rağmen Eve başarılı olabilir. Yöntem çok karmaşık olduğunda ise Bob, anahtara rağmen mesajı çözmeyebilir. Fakat bu kurallar hariç, bir yöntem bulunmuyor.
Fig. 2. Eve’in başarılı olduğu durumlar, Google’a ait bir “şifre kırıcı” yapay zekâ olduğunu gösteriyor
Deney sonuçlarında, değişik denemelerin, her birinin farklı sonuçlar verdiği, genel bir yönelimin gözlenmediği söyleniyor. Ancak denemelerden birinde ortaya çıkan durum, yapay zekanın, sadece kaybetme fonksiyonlarının kullanıldığı durumlarda, kriptografi yöntemlerine kendisinin ulaşabileceğini; dışarıdan bu konuda herhangi bir giriş olmasının gerekliği olmadığı söyleniyor. Elbette aynı zamanda, yeterince gelişkin bir yapay zekânın, şifreli yazışmaları çözebileceğini de…
Kaynaklar: Ars Techica, Arxive