film

Colossus: Forbin Projesi (1970): Nükleer silahları yapay zekânın eline teslim etmek mantıklı mı?

 
Dr. Charles Forbin’in (Eric Braeden) projesi olan devasa yapay zekâ sistemi Colossus, Sovyet Rusya ile devam etmekte olan soğuk savaşı sona erdirmek amacı ile tasarlanmıştır. Proje kapsamında, ABD’nin tüm nükleer silahları, bu silahların kullanımı konusunda ortaya çıkması mümkün olan tüm kişisel endişeler, kişisel çıkar gibi insani olasılıkları ortadan kaldırmak amacıyla, bu süperbilgisayarın yönetimine bırakılır. Bilgisayar, en güçlü silahlara dayanacak şekilde, bir dağın altında bulunan derin yeraltı tünellerinde, hiçbir canlının giremeyeceği şekilde inşa edilir. Fakat, çalıştırıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde, süperbilgisayar insan anlayışının çok ötesine geçerek, insanlara hizmet etmesi amaçlanan bir makina olmaktan çıkar.
 

 
Filmin, yetmişli yıllarda çekilmiş olmasının etkisiyle, günümüz filmlerinden önemli bir farkı yapay zekâ ve insan arasındaki ilişkiyi tartışırken, bir yapay zekâ sisteminin, insandan farklı, insanlara ait öncelikler ve güdülenmelere sahip olmayan bir şekilde resmedilmesi gösterilebilir. Aslına bakılırsa, bu tür bir fark öyle ileri gidebilir ki, bir yapay zekâ ile iletişim kurmak, uzaylı bir ırk ile iletişim kurmaktan farksız hale gelebilir. Elbette, bir ülkenin tüm nükleer silah cephanesini, bağımsız hareket eden, bilgisayar bile olsa, seçilmemiş, atanmamış, kimseye hesap vermeyen bir varlığın eline emanet etmek neden, bu tartışmaya açık…
 
Ayrıca ilginç taraflarından biri olarak, kahramanların, düşmanlarını günümüzdeki filmlerde adeta kural haline gelmiş bir şekilde eşek sudan gelene kadar döverek yenmek yerine, akıllarını kullanmaya çalışmaları gösterilebilir. Eğer aksiyon bekliyorsanız, bu film pek de size göre değil. Ancak, yapay zekâ tartışmasındaki özgün duruşu ile mutlaka izlenmesi gereken bir yapım.
 

 
Orijinal adı: Colossus: The Forbin Project
Yapım yılı: 1970
Yönetmen: Joseph Sargent
Tür: Bilimkurgu – Gerilim
Alt tür: Yapay zekâ
Yapay zekâ türü: Totaliter diktatör
IMDB puanı: 7,2 (5.948 oy ile)
İlgili bağlantılar: Colossus (1970)@Wikipedia, Colossus (1970)@IMDB