haber

Gözlemlenebilir Evren düşünülenden 10 kat büyük!

Spacetelescope.org’da bulunan habere göre, NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopları ile birlikte daha birçok teleskoptan toplanan en son veriler sonucunda Evren’in sandığımızdan daha büyük olduğu ortaya çıktı. Astronomların şu anki görüşü, Evren’in önceden düşünülenden 10 kat büyük olduğu büyük olduğu yönünde.

Evren’de bulunan yıldızların sayısı hakkında 1990’lı yıllardan beri toplanan Hubble Derin Saha görüntülerinin [Hubble Deep Filed images] ışığında yapılan incelemede, Evren’de 100 ile 200 milyar arası galaksi olduğu düşünülüyordu. Uluslararası bir araştırma ekibinin lideri, Birleşik Krallık Nottingham Universitesi’nden Christopher Conselice’e göre bu sayılar güncel veriler ile varılan sonuçtan on kat daha düşük.

20161013_gozlemlenebilir_evren_fig01

Fig.1. “Herkes nerede?” sorusunu on kat yüksek sesle haykırmak istemenizi anlıyoruz. Ama yapmayın (görsel: Spacetelescope.org)

Conselice ve ekibi Hubble’dan elde edilen verileri, 3 boyutlu görsellere çevirmenin yanında, yeni matematiksel modellerin de yardımıyla halihazırda doğrudan gözlemi yapılamayan galaksi gözlemler üzerindeki etklilerini de hesaba katarak yeni sayıya ulaştıklarını söylüyor.

Conselice yeni bulgular hakkında “Galaksilerin %90’ından fazlasının henüz incelenmemiş olması beni şaşırtıyor. Bir sonraki nesil teleskoplar ile neler keşfedeceğimizi kim bilebilir” diye belirtiyor.

Verileri inceleyen ekibin, gözlemlerinde 13 milyar yıl geriye gittikleri söyleniyor. Evren’in yaşı henüz birkaç milyar iken, birim hacme düşen yoğunluğun da günümüzdekinden 10 kat fazla olduğu belirtilirken, bu galaksilerin çoğunun, Samayolu Galaksi’si etrafındaki uydu galaksiler gibi görece küçük ve ışığının zayıf olduğu söyleniyor.

Kaynaklar: Hubble Space Telescope, Gizmodo