bilim

Dört Tuhaf Paranormal Görüngü (Vsauce3) | Video

 

Vsauce! Ben Jake ve neden bu mutfakta bulunduğumu bilmiyorum; her şey biraz bulanık ama bildiğim şey ise, paranormal bir olayın döndüğü. Fark ettin mi?…

Şimdi… Nerede kalmıştık? Ha, evet, paranormal. Şimdi, incelememize başlamadan önce, doğaüstü ile paranormal arasındaki farkı bir açıklayalım.

Doğaüstü, bizim anlama yeteneğimizin ötesinde olan ve doğa kanunlarına uymayan bir fenomendir.

Paranormal ise, bizim normal kabul ettiklerimizin ötesinde olan ve bilimsel olarak anlaşılamamış fenomenlerdir… Henüz…

Bir örnek, mikrop teorisi, mikropların hastalıklara nasıl neden oldukları 1700’lerde paranormal bir olaydı. Çünkü bilim insanları durumu anlayamamışlardı…

 

Paranormal olaylar yaşadığını iddia eden kişiler herhalde her çağda var olmuştur. Bunun en önemli nedenlerinden biri, insanların inanç ile bilgiyi ayırt edememesinden kaynaklanır. Paranormal olayların çoğu sahtekârlar tarafından, bunlara inanacak kadar saf veya eleştirel düşünme araçlarından yoksun hedef kitleyi kandıracak şekilde tezgâhlanır.

Peki ama bir insan, bilinen en zeki yaratık nasıl böyle akıl dışı oyunlara düşebilir? Nasıl olur da inançları, bildiklerinin önüne geçebilir? Vsauce3’ten Jake bu kısa film havasındaki bu videosunda bu olaylardan bazılarını inceliyor.

 

İyi seyirler…