film

Bıçak Sırtı (1982)

 
İleri teknoloji, görünüşte ve hareketlerinden insanlardan ayrıt edilemeyen ve son derece tehlikeli dört android, çaldıkları uzay gemisi ile, kendilerini yaratan kişiyi bulmak amacıyla Dünya’ya gelirler. Eski bir android avcısı olan Rick Deckard (Harrison Ford), androidleri yakalaması için tekrar göreve çağırılır.
 

 
Philip K. Dick’in, Do androids dream of electric sheep? [Tr. Bıçak sırtı: Androidler elektrikli koyun mu düşler?] adlı, her bilimkurgu sever tarafından mutlaka okunması gereken harikulade romanından, Ridley Scott tarafından beyaz perdeye aktarılan film, mütevazı özetine rağmen, yalnızca bilimkurgu filmleri arasında öne çıkan bir film değil, aynı zamanda tüm zamanların en iyi filmleri arasında yer alıyor.
 
Filmde, Deckard’ın üstlendiği, gerçek ile yapay olanı birbirinden ayırt edip eyleme geçme görevi, filmin ince düşünülmüş kurgusu sayesinde, izleyicinin kendisine de verilir. Deckard ve izleyici, film boyunca giderek bulanıklaşan bir yapay-gerçek ağı içerisine bırakılır ve her ikisi de, ağ içerisinde çırpındıkça, kendi gerçekliklerini kaybederler. İnsan gibi düşünen, insan gibi görünen ve insan gibi davranan bir varlık, insan değilse, nedir?
 
Philip K. Dick’in eserlerinde sıkça işlenen, gerçek olan nedir, nasıl biliriz ve bilgi kaynaklarımıza nasıl güvenebiliriz gibi soruların, ekrana harika bir şekilde aktarılmasını görüyoruz. Bu film yalnızca, bilimkurgu türü ile ilgilenenlerin değil, tüm sinemaseverlerin mutlaka izlemesi gereken bir film.
 

 
Orijinal adı: Blade Runner
Yapım yılı: 1982
Yönetmen: Ridley Scott
Tür: Bilimkurgu – Gerilim, post-noir
Alt tür: Android, cyberpunk, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 8,2 (476.801 oy ile)
İlgili bağlantılar: Blade Runner (1982)@Wikipedia, Blade Runner (1982)@IMDB