film

13. kat: Katların 12’den 14’e atlamasının bir nedeni var

 
Bilgisayar uzmanları Hannon Fuller (Armin Mueller-Stahl) ile Douglas Hall (Craig Bierko), içerisinde öz farkındalıkları olan insan benzeri yapay zekâların yaşadığı, 1930’ların dünyasını andıran bir yapay gerçeklik simülasyonu geliştirmişlerdir. Uzun süren testlerden sonra, simülasyonun içine, gerçek insan göndermeye hazırdırlar. Ancak, Fuller bu sırada çok önemli ve tehlikeli olduğunu düşündüğü bir keşif yapar. Fakat peşinde birileri olduğunu düşündüğü için, meslektaşı Hall’a, simülasyon içerisinde bir mektup bırakır. Fuller, aynı gece öldürülür ve tüm ipuçları Hall’u göstermektedir. Hall, Fuller’in başına gelenleri öğrenebilmek için, simülasyona girmek zorundadır.
 

 
13. Kat için söylenebilecek şey, yapay gerçeklik filmleri arasında genel atmosfer açısından, Welt am Draht ile Dark City’nin arasında, senaryo olarak ise ilkine fazla yakın bir noktada durduğu söylenebilir. Öyle ki, 13. Kat’ın, Welt am Draht’ın, Hollywood izleyici için modifiye edilerek yeniden çekilmiş versiyonu olduğunu söylemek abartı olmaz.
 
Filmde tartışılan konular arasında her ne kadar yapay gerçekliğin olası etkileri ve yapay-gerçek arasındaki çizgilerin bulanıklaştığı ölçüde, neyin gerçek, neyin yapmaca olduğunu tartıştığını söylemek mümkün de, tüm bu perspektifin, filmin suç filmi ögelerinin tüm bunların fazlaca önüne geçtiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca filmdeki yapay gerçeklik dünyasının 1930’larda kurgulanmış olmasının, görsel açıdan filmi zenginleştirdiği söylenebilir.
 
Matrix serisinin ilk filmi ile aynı yıl vizyona girmek gibi bir talihsizliği olsa da, türün sevenleri tarafından görülmesi gereken filmler arasında sayılabilir.
 

 
Orijinal adı: The Thirteenth Floor
Yapım yılı: 1999
Yönetmen: Josef Rusnak
Tür: Bilimkurgu – Gerilim, gizem
Alt tür: Yapay gerçeklik, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 7,0 (53.496 oy ile)
İlgili bağlantılar: The Thirteenth Floor (1999)@Wikipedia, The Thirteenth Floor (1999)@IMDB