film

Batı Dünyası (1973): Kötü bir tatil kararı

 
Yakın gelecekte, insanların tarihteki heyecan verici uygarlıkları ilk elden tecrübe edebilmeleri için, simülasyon benzeri, gerçek robotların bulunduğu, tatilcilerin farklı heyecanları yaşamaları amaçlanan, vahşi batı, orta çağ Avrupası ve Roma dönemi temalarından oluşan bir tatil parkı açılır. Tatilciler, robotlar ile her şekilde etkileşime geçebilmektedir. Robotlar, eylemlerinin insanlara zarar vermemesini garanti altına almak için parkın teknisyenleri ve mühendisleri tarafından aralıksız izlenmekte, gerektiği noktalarda da müdahale edilmektedir. Ancak bir gün, robotlar, içerdikleri programlardan farklılaşan davranışlar göstermeye başlar.
 

 
Filmin merkezinde duran, öz farkındalığı ve zekâsı olan robotların, eninde sonunda kendi kararlarını vermeye başlayabilecekleri fikri, ne yazık ki, bu noktadan bir adım dahi ileri gitmeyecek şekilde işlenmiş. Aslında bu anlamda, araba, asansör, inşaat araçları ve hatta türlü küçük mutfak aletinin içine kötü ruh girip de milletin üzerine çullandığı filmlerden tek farkı, robotlar denebilir.
 
Döneminin aksiyon filmlerinden olan Westworld, günümüzde, özellikle Hollywood filmlerindeki ayarsızca artmakta olan aksiyon, anlamsız ses kullanımlarıyla her üç dakikada bir anlamsız gerilim, sıradan insanların dahi yorulmak, acıkmak, korkmak, ölmek, yaralanmak nedir bilmediği günümüz filmlerinin yanında, izleyici için sönük kalabilir. Yine de keyifli denebilecek bir film.
 

 
Orijinal adı: WestWorld
Yönetmen: Michael Crichton
Yapım yılı: 1973
Tür: Bilimkurgu – Aksiyon, gerilim
Alt tür: Android, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: Sosyopat
IMDB puanı: 7,0 (35.262 oy ile)
İlgili bağlantılar: Westworld (1973)@Wikipedia, Westworld (1973)@IMDB