Chappie (2015): Bu devirde çocuk yetiştirmek zor iş!
Yakın gelecekte (filme göre yakın gelecek olan 2016) insan polis birimleri, robotlar ile değiştirilmiştir. Polis robotları üreten şirkette çalışmakta olan Deon Wilson (Dev Patel), öz farkındalığı olan bir yapay zekâ geliştirir, ancak buluşunu polis robotlar üzerinde uygulamak için üstlerinden izin alamaz. Deon, hasarlı polis robotlarından birini çalarak evine götürmek ister ancak yolda mafya üyeleri tarafından (Ninja ve Yolandi Visser) kaçırılarak, polis robotunu, kendileri için savaşacak şekilde programlaması için tehdit edilir. Deon uygulamasını kurar ve robotun gerçekten öz farkındalığı olan, eğitilebilecek bir robota dönüştüğünü görür.
Chappie filmi, ilk bakışta sıradan bir yapay zekâ filmi gibi görülebilir; hatta bu şekilde algılandığında, Chappie’nin tüm şirinliğine rağmen, sıradan bir film olmaktan pek ileri gidebileceği söylenemez. Ancak, ikinci bir bakışta, Chappie, yasadışı yollardan dünyaya gelmiş, mafyanın içinde büyüyen, hayatı tanıyan ve var olmaya çalışan bir çocuktur aynı zamanda.
Filmi, eğer, içerdiği mecazları göz ardı ederek izlemek isterseniz, insan benzeri bir yapay zekânın, toplumda nasıl konumlandırılması gerektiği, insan olan ile kuracağı ilişkiler açısından, heyecanlı ve keyifli bir seyri olduğu söylenebilir. Ancak, Chappie’nin bir temsil olan şekli ile, bu yüzeysel bakıştan daha derin olan katman ise, yapay zekâ kadar, insanın da, hiçbir şekilde kendi hatası olmayan, insanlar tarafından kurulan ve insanlar tarafından sürdürülen düzen içerisine katılarak, nasıl büyüdüğü, nasıl yetiştiği ve nasıl dönüştüğüne dair bir hikâye göreceksiniz.
Yapay zekâ ve robot hayranları tarafından yüzeysel olmakla eleştirilse de, Chappie, aslında insanı tartıştığı ölçüde mutlaka görülmesi gereken bir film.
Orijinal adı: Chappie
Yapım yılı: 2015
Yönetmen: Neill Blomkamp
Tür: Bilimkurgu – Aksiyon, dram, suç
Alt tür: Robot, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 6.9 (180.631 oy ile)
İlgili bağlantılar: Chappie (2015)@Wikipedia, Chappie (2015)@IMDB