bilim

Kütleçekimsel Dalgaları Tespit Edebilmenin Tuhaflığı (Veritasium) | Video

 

1.3 milyar yıl önce çok çok uzak bir galakside, iki karadelik birleşti. Birbirlerine doğru vahşice dönerek yaklaştıklarında, uzay-zaman dokusunda yolculuk eden dalgalar oluşturdular: Kütleçekim dalgaları.

Ve son saniyenin onda birinde bu dalgalar tarafından salınan enerji, gözlemlenebilir evrendeki diğer her şey tarafından salınan enerjinin toplamının 50 katıydı!

“Bu insanı hayretler içerisinde bırakan türde bir enerji”

Evren boyunca ışık hızında bir milyar yıl ilerledikten sonra, uzayı çekip sıkıştırdıkları Dünya’ya ulaştılar, öyle ki birbirlerine dik iki tüp içinde seyahat eden iki ışık hüzmesi bir miktar kayarak insanlara kütleçekim dalgalarının varlığını ilk kez tespit etme olanağını sağladı.

Buraya kadar anlatması kolay bir hikâye ama, Caltech’te profesör Rana Adhikari’yi ziyaret ettiğimde öğrendiğim, bu tespitin yapıbilabilmesi için gözlerden uzak bunca tuhaflığın bulunuyor olmasıydı.

 

Veritasium kanalından Derek bu videosunda, kütleçekimsel dalgaların tespit edilebilmesi için gereken, bir protonun 1000’de 1’i hassasiyetindeki ölçümler için gereken, insana tuhaf derecede ileri görünen teknolojileri inceliyor.

 

İyi seyirler…