teknoloji

Bu Şirin Robot Öz-Farkındalık Testini Geçmiş Olabilir mi? | Video

 

Videodaki robotlar, SoftBank Robotics tarafından üretilen, NAO isimli, kendi tabirleriyle “etkileşimli, arkadaş robotlar.” Rensselaer Politeknik Enstitüsü Yapay Zeka ve Akıl Yürütme Laboratuvarı uzmanları bu üç robota da birer “hap” veriyor. Bu hap, kafalarındaki düğme ile aktive olan ve konuşmalarını engelleyen (veya engellemeyen) bir düzenek. Robotlar kendilerine verilen hapın konuşmalarını engelleyebileceğini biliyor, ancak kendilerine engelleyenin mi, yoksa engellemeyenin mi verildiğini bilmiyorlar.

Robotlara, “Hangi hapı aldınız?” diye sorulduğunda, iki robot zaten konuşamadığı için sessiz kalıyor. Ancak üçüncüsü, bilgisi kesin olmadığı için “Bilmiyorum,” cevabını veriyor. Cevabı verdiği anda ise, sessizlik hapını almamış olan robotun kendisi olduğunu fark ediyor ve cevabını düzeltiyor.

Bunun gerçekleşebilmesi için robotun, 1) kuralları anlamış olması 2) kendi sesini ayırt edebilmesi ve 3) diğer iki robottan ayrı bir varlığının olduğunu anlıyor olması gerektiği söyleniyor.

Elbette bu robotun öz-farkındalığı olduğunu veya uyandığını söylemek için öncelikle kesin bir farkındalık tanımının geliştirilmesi gerekiyor, ancak yine de beklenmedik sonucu olan ilginç bir deney.

Kaynak: Slash Gear, Digital Trends