bilim

Bir Yıldızın Karadelik Tarafından Yutulması | Video

NASA tarafından hazırlanan bu simülasyonda, Kasım 2014’te gerçekleşen, bir yıldızın yakınından geçtiği süperkütleli bir karadelik tarafından yutulması olayın ait animasyonu görebilirsiniz. Videoya ait açıklama ise şu şekilde:

Bu animasyon, karadelik tarafından parçalanan bir yıldızla ilgili yeni verileri sergiliyor. Bir yıldız, bir karadeliğe fazla yaklaştığında, güçlü gelgit kuvvetleri yıldızı parçalar. “Gelgit-bozulmaları” olarak adlandırılan bu olaylar sırasında, yıldızsal kütlenin bir kısmı yüksek hızla dışarı doğru savrulurken, kalan kısmı karadeliğin içine doğru düşer. Bu birkaç yıl boyunca sürebilen belirli bir x-ışını yayılımına neden olur.

All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASAS-SN) tarafından gerçekleştirilen optik bir tarama sırasında Kasım 2014’de keşfedilen ve ASASSN-14li ismi verilen gel-git parçalanması olayı hakkında, NASA’s Chandra X-ray Observatory, Swift Gamma-ray Burst Explorer, ve ESA/NASA’s XMM-Newton tarafından, farklı yaklaşımlarla veri toplandı.

Olay, PGC 043234 isimli, yaklaşık 290 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galaksinin merkezindeki, GÜneş’ten birkaç milyon kaç fazla kütlesi olan bir süperkütleli karadelik civarında gözlemlendi. Astronomlar, karadeliklerin çevrelerini ne şekilde etkiledikleri açıklayan modelleri test edebilmek için ASASSN-14li benzeri başka olaylar da keşfedebilmeyi umuyorlar.

Gelgit parçalanması olayı sırasında, yıldızın kütlesinin çoğunu içerek filamanlar karadeliğe doğru düşüyor. Daha sonra bu gaz halindeki filamanlar, x-ışınları yayarak parlayan sıcak bir disk oluşturacak şekilde birleşiyorlar. Diskin oluştuğu sırada, merkez bölgesi büyük miktarda ısınıyor ve rüzgar adı verilen bir madde akışına neden olarak dışarı doğru bir madde akışı oluşturuyor.

 

İyi seyirler…