film

Ölüm Makinası (2013)

 
Yapay zekâ alanında çalışmakta olan Vincent McCarthy (Toby Stephens), beyin hasarı almış askerlerin iyileştirilebilmesi için Savunma Bakanlığı tarafından fonlanan bir projede çalışmaktadır. Genç ve yetenekli bir yapay zekâ uzmanı olan Ava (Caity Lotz) araştırmaları için fon aramaktadır ve çalışmalarıyla McCarthy’nin dikkatini çeker. McCarthy çalışmaları için fon aramak yerine Sanvunma Bakalığı’nın yürüttüğü çalışmalara dahil olmasını önerir. Ancak burada yürütülen çalışmalar, dışarıdan görüldüğü kadar masum değildir.
 

 
Özfarkındalığı olan makinaların, neredeyse kural haline gelmiş şekilde kanlı ayaklanmalara neden olacağı düşünülen bir alt tür içerisinde fazla dikkat çekici bir olmayı başaramıyor olmasına rağmen, olaylara birkaç farklı açıdan sunduğu bakış ile, özellikle bilim ile iktidar arasındaki ilişkiler konusunda oldukça gerçekçi bir resim çizdiği söylenebilir.
 
The Machine’in, senaryosu ve ilerleyişi açısından, türe ait filmlere büyük yenilikler getirmediğini belirtmek gerekiyor. Ancak, gerçekçi ve sade oyunculukları, tutarlı senaryosu ve ufak da olsa akla yatkın buluşları ile özellikle bilimkurgu meraklıları tarafından mutlaka izlenmesi gereken bir film olmayı başarıyor.
 

 
Orijinal Adı: The Machine
Yapım yılı: 2013
Yönetmen: Caradog James
Tür: Bilimkurgu – Aksiyon, dram
Alt tür: Android, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani, sosyopat
IMDB puanı: 6.1 (25.770 oy ile)
İlgili bağlantılar: The Machine (2013)@Wikipedia, The Machine (2013)@IMDB