bilim

Albert Einstein: Atomların Varlığı ve Boyutları (MinutePhysics) | Video

 

MinutePhysics bu videosunda, Einstein’ın atomların varlığı ve büyüklüğü konusundaki çalışmalarını inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Einstein’ın 1905’teki çalışmaları hakkında hayret verici olan şeylerden biri de, fiziğin çok geniş bir alanına yayılmış olmaları. Mart ayında fotoelektrik etkiyi kullanarak ışığın kuantum doğasını açıkladıktan sonra, Nisan ayında görünürde biraz daha olağan bir konuya döndü: Sıvılarda asılı duran parçacıklar.

Özellikle sudaki küçük parçacıklara veya havadaki toz zerrelerine bakarsanız, çok garip ve rastgele bir biçimde hareket ettiklerini görürsünüz. Yani, eğer suyun ve havanın atom ve molekül adı verilen ve birbirlerine çok basit kurallar dahilinde çarpan daha küçük parçacıklarından oluştuğuna inanmıyorsanız.

Buna Brown hareketi denir. Botanist Brown bu hareketi ilk keşfeden kişi olmadığı gibi, Einstein da matematiksel olarak bunu açıklayan ilk kişi değildi. Ama Brown hareketinin matematiksel açıklamasının, onları direkt olarak göremesek de atomların varlığına dair büyük bir kanıt olduğunu sonucuna ulaştı, ve Brown parçacıklarının ne kadar hareket ettiğine dayalı olarak, çok zekice bir şekilde atomların boyutunu da hesapladı.

Bu, yürüdüğü sırada bir buz dağını ne kadar titrettiğine bakarak bir penguenin boyutlarını hesaplamak gibi bir şey.

Ne kadar soğuk ve kurnazca!

 

-oOo-