matematik

İnsanlığın Yok Oluşu (Vsauce) | Video

 

…evinden çıkmadan veya diğer insanlar uğraşmadan Ebola’ya yakalanmak ister miydin?

O zaman şanslı günündesin. Ebola virüsünün genomunu indirebilirsin. Tam şu anda, tam da buradan, internetten.

Eğer 3 boyutlu biyo-yazıcı teknolojisinin gelişmesi için birkaç yıl bekleyebilirsen, o zaman bir yazıcı alıp genomu ona yükleyebilirsin, ve ta-da! İstediğin kadar Ebola yazdır!

Veya şarbon virüsü…

Veya insanlığı yeryüzünden silmek için evinde seri üretime geçmek istediğin herhangi bir virüs.

Peki, insanlığın nesli yakında tükenebilir mi?

İnsanların neslinin tükenmesi antropojenik mi olacak? Yani, insan eliyle, insan müdahalesiyle mi, yoksa bu dünya tarihinin çok iyi bildiği, güzel, eski moda “yok olma”lardan biri mi olacak?

Oxford Üniversitesi’nin, İnsanlığın Geleceği Enstitüsü [Future of Humanity Institute] tarafından yapılan, Küresel Katastrofik Riskler İncelemesine göre, 2100 yılından önce neslimizin tükenme ihtimali %19.

Şimdi “bla bla bla, dünyanın sonu geliyor” diye konuştuğumu düşünüyor olabilirsiniz. “Hiçbir şey olmayacak, insanlar soylarının tükenmesi için fazla zekiler”.

Belki de haklısınız…

Ama uzak geleceği kesin olarak tahmin etmek zordur. Bunun hakkında havalı olan şey ise, eğer belirsizliği benimserseniz, basit bir argüman, insan soyunun yakında tükenmesinin aslında daha muhtemel olduğunu göstebilir.

Buna “Kıyamet Günü Argümanı” denir.

 

Kıyamet Günü Argümanı, Kopernik İlkesinin uzayda bulunduğumuz konumun özel bir tarafı olmadığını, “uzayda” rastgele bir konumda olduğumuzu anlatması gibi, Kıyamet Günü Argümanı da, “zamanda” rastgele bir anda olduğumuzu ileri sürüyor.

Eğer kendinizi, şimdiye kadar yaşamış ve yaşamakta olan tüm insanlar arasından rastgele bir örnek olarak düşünürseniz, ilk %2,5’lik veya son %2,5’lik kısımda doğmuş olmanızdansa, aradaki %95’lik kısımda doğmuş olmanız (doğal olarak) daha yüksek olasılıklıdır. Bu çıkarım aşikâr görünüyor olabilir, ancak insanlığın gelecekteki varoluşuna bir sınır koyması açısından endişe vericidir.

Vsauce’dan Michael, bu videosunda matematiksel bir garabet olan Kıyamet Günü Argümanını açıklıyor.

 

İyi seyirler…