felsefe

Kötülük Problemi Nedir? (Crash Course Philosophy #13) | Video

 

Crash Course’un felsefe serisinin on üçüncü(!) videosunda, Hank, kötülük problemi olarak adlandırılan, kötülüğün ne olduğu ve neden var olduğu gibi soruların sorulduğu “kötülük problemi”ni tartışıyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Gökyüzü neden mavidir? Hangisi önce geldi: Turuncu renk mi yoksa turuncu meyve mi? Ve neden C3PO her şeyden korkuyor? Bir droide korku deneyimini öğretmenin iyi bir fikir olduğunu kim düşündü?

Kendimize sorduğumuz bazı sorular vardır, çocuklar olarak, ya da yetişkinler, ya da hem ikisi. Bunlar garip, günlük şeyler hakkındaki sorular, ve garipler çünkü çoğumuz onları hazırlıksız nasıl cevaplayacağımızı bilmeyiz. Fakat aynı zamanda, bu sorular kolayca cevaplanabilir hale gelebilirler.

Az önce bahsettiklerim için, kısa cevaplar şunlar: Çünkü fotonlar atmosferdeki moleküllerle etkileşime girer. …meyve; Ve… uh… çünkü bu George Lucas’ın istediği şey. Belki de 3PO’s bir protokol droidi olduğundan ve insanlarla ilgili olma gereklilikleri olduğundan. Yine de, korku seçeneklerini birazcık düşürebilirdi.

Şimdi, bildiğiniz gibi, filozofların hiç cevaplanamayacak sorular için yumuşak bir noktaları vardır. Çoğu zaman, bu bulmacalar büyük düşünce deneyleri için yapılır – argüman ve mantıktaki yeteneğimizin testleri. Ancak cevapsız kalması büsbütün sorun olan bazı sorular var. Fiziğin nadir şansı ya da Star Wars üçlemesinin tersine, aramızda, bu soruları cevaplamayı gerçekten isteyen, hatta cevaplamaya ihtiyacı olanlar var.

Yaklaşık son bir aydır, din felsefesini araştırıyorduk, ve aslında teistik bir perspektiften yapıyorduk, Tanrı inancını haklı çıkaran argümanlara bakarak. Ancak tanrının varlığına karşı en kalıcı itirazlardan birisi, aynı zamanda en çok sorulan, ancak düşünen varlıklar olarak yüzleştiğimiz, en az cevaplanabilen sorulardır.

Neden kötülük var?

[…]

 

-oOo-