edebiyat

Edward Page Mitchell’dan “Kristal Adam”

 

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►

 

II

Kapısı, gecenin bir yarısında etrafta insan olduğuna dair hiçbir belirti olmaksızın açılıp kapanan çikolata kahverengisi bu ev, dediğim gibi, tarafımdan iyi biliniyordu. Buradan, geceyi dostum Bliss ve kızı Pandora’yla geçirdikten sonra çıkalı daha on dakika olmuştu. Bina, her katın ayrı bir daire olduğu türdendi. İkinci katta, veya dairede, yurtdışından döndüğünden beri, demek ki on iki aydır, Bliss yaşamaktaydı. Bliss’e karşı altın gibi yüreği nedeniyle derin bir saygı duyuyor, ancak korkunç derecede mantık ve bilim dışı düşünme tarzı nedeniyle de derin bir acıma hissediyordum. Pandora’ya ise hayrandım.

Pandora Bliss’e olan hayranlığımın umutsuz olduğunu, dahası yalnızca umutsuz değil, çabalamaktan da vazgeçilmiş bir umutsuzluk olduğunu anlamaya çalışın. Aramızda, kendisinin hatıralarına adanmış bir kadın olduğunu her daim aklımızda bulundurmamız gerektiği konusunda sessiz bir anlaşma vardı. Pandora’ya kibarca hayrandık, tutkuyla değil – dul kalmış kalbini kırmadan, yalnızca gereği kadar flört ederek… Pandora kendisi adına, her zaman duruma uygun bir şekilde hareket ederdi. Flört ettiğinde hiçbir zaman ileri gitmez, davranışlarını her zaman, güzel ve hüzünlü anıları canlandığı anda kesebileceği şekilde ustalıkla yönetirdi.

Pandora’ya, yaşanıp bitmiş olan geçmişi, kapalı bir kitap gibi bir kenara koyması gerektiğini, bunun gençliğine güzelliğine karşı bir görevi olduğunu belirtmek yerinde gibi görünürdü ve onu, saygıyla, geleceğine bakıp, şimdiyi yaşamaya davet ederdik. O bunun asla mümkün olmayacağını söylediğinde de daha fazla ısrar etmenin doğru olmayacağını düşünürdük.

Bayan Pandora’nın hayatının Avrupa’daki trajik kısımlarının ayrıntılarını bilmiyorduk. Belirsiz bir şekilde anladığımız kadarıyla aşığı yurtdışındaydı ve Pandora onu o sıralarda pek önemsemiyordu. Ancak aşığı sonradan aniden ortadan kaybolarak Pandora’yı başına gelenlerden bihaber ve kaprisli davranışlarından ötürü daimî bir pişmanlık duygusu içinde bıraktı. Bliss’ten ancak parça parça, dağınık, olayların tarihsel sırasını oluşturmaya yetmeyecek tutarsız bazı bilgiler edinebildim. Ortada Pandora’nın aşığının intihar etmiş olduğunu düşünmeyi gerektirecek herhangi bir neden yoktu. Kendisi bir bilim insanıydı. Bliss’e göre ise budalanın tekiydi. Bliss’e göre Pandora’nın onun yüzünden tükenmesi de budalalıktı. Bliss’e göre, tüm bilim insanları az çok budalaydı.

 

-ooo-

 

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►