haberteknoloji

Google JPEG dosyalarının boyutunu azaltacak bir encoder geliştirdi

 

Google, JPEG (.jpg, .jpeg) dosyalarının boyutunu %35 civarında düşüren yeni bir algoritma ile açık kaynak kodlu bir encoder geliştirdiğini açıkladı. Yeni encoder’in, Google’ın önceden geliştirdiği WebP, WebM gibi diğer formatlardan en önemli farkı, var olan tarayıcılar ve görsel işleme programları/uygulamaları ile tamamen uyumlu olması

Google Avrupa tarafından geliştirilen Guetzli [Alm. kurabiye] isimli yeni encoder ile görsellerin kalitesi aynı kalırken, sitelere ve kullanıcıların kotalarına binen yük azalacak veya aynı miktarda veri transferi ile daha kaliteli görsellere ulaşılabilecek. Açık kaynak kodlu Guetzli encoder’in dosyalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Soldan sağa: Orijinal sıkıştırılmamış görsel, libjpeg, Guetzli

Guetzli’nin, var olan standart JPEG sıkıştırma yöntemlerine nazaran “fark edilir ölçüde daha yavaş” olduğu belirtilirken, görsellerin yüklenmesi sırasında sağlayacağı kazancın, yavaşlığının karşısında çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Guetzli’nin farkı ise şu şekilde açıklanıyor:

JPEG görsellerin görsel kalitesi, kendisine ait çok-aşamalı sıkıştırma işlemi ile doğrudan alakalı: Renk uzayı dönüşümü, ayrık kosinüs dönüşümü ve nicemleme. Guetzli, özellikle, dosya boyutu düştükçe daha fazla görsel kalite kaybının belirdiği nicemleme aşamasını hedefliyor. Guetzli bu hedefe, minimum kayıp ve dosya boyutu arasında denge kurmayı amaçlayan bir arama algoritması ile ulaşıyor. Arama algoritmasının yaptığı şey, JPEG biçiminin psiko-görsel modellemesi ile renk algısı ve görsel maskelemeyi, daha basit renk dönüşümleri ve ayrık kosinüs dönüşümünün yapabileceğinden çok daha ayrıntılı ve detaylı bir şekilde gerçekleştiren Guetzli’nin psiko-görsel modellemesi arasındaki farkı gidermek.

Yani, Guetzli yeni bir psiko-görsel yöntem kullanarak, geleneksel dönüşüm yöntemlerine nazaran, insanın görüş şekline daha yakın sonuçlar elde ediyor. Bu sonuçların elde edilebilmesi, modelin içerisinde mevcut olan pek çok yüksek hassasiyetteki, deneysel olarak elde edilen sabitlerle sağlanıyor. Elde edilen insan algısına diğer encoder’lere nazaran daha yakın olan sonuçlar, görsellerin daha kaliteli olması anlamına geldiği kadar, aynı miktarda kayıp göze alındığı takdirde, daha düşük dosya boyutları anlamına da geliyor.

Soldan sağa: Orijinal sıkıştırılmamış görsel, libjpeg, Guetzli

Guetzli’ye, grafik tasarımcılar, web tasarımcıları veya görsel dosya oluşturmakla ilgilenen herkes tarafından açık bir şekilde Github üzerinden ulaşılabilir. Bunun dışında Google’ın web üzerinde barındırılan görsellerin boyutlarını düşürmeyi amaçlayan başka projeleri de bulunuyor. Örneğin Zopfli encoder, uyumluluk sorunu olmadan PNG dosyalarının boyutunu düşürmeyi hedeflerken, WebP ile hem kayıpsız hem de sıkıştırmalı/kayıplı görseller elde edilebiliyor.

 

Kaynaklar: The Verge, Ars Technica, Google Blog