Hızlı Radyo Patlamalarının kaynaklarının keşfedilmesine bir adım daha yaklaşıldı
Avusturalya Swinburne Teknoloji Üniversitesi’ndeki uzmanlar, yeni bir yöntemle, hızlı radyo patlamalarının kaynaklarını belirliyorlar; ve kaynak dış uzay görünüyor!
Hızlı Radyo Patlamaları (HRP) neredeyse on yıl önce keşfedildiklerinden beri hâlâ gizemlerini koruyor. Yalnızca birkaç milisaniye süren bu patlamalar, yüksek enerjileriyle, geri kalan tüm gözlemlenen cisimlerden daha fazla dikkat çekiyor. Ancak, şimdiye dek 20 kadar bu tür radyo sinyali kaynağı gözlemlenmiş olmasına rağmen, henüz bunlara neyin neden olduğunu keşfedilmemiş durumda.
Elbette bilim insanları mümkün olan tüm doğal olasılıkları tüketmeden, bilim kurgusal açıklamalara yönelmemeyi tercih ediyorlar. Yine de, bundan yaklaşık bir ay önce, Harvard’da görev yapmakta olan bazı uzmanlar tarafından, bu tür bir iddia ortaya atılmıştı.
HRP’lerin kaynaklarının belirlenmesinde karşılaşılan sorun, keşfedilmelerinde kullanılan tek-çanaklı radyo teleskoplarının yapısından kaynaklanıyor. Tek-çanaklı radyo teleskopları, yüksek miktarda sinyal alabiliyor olmalarına rağmen, sinyallerin nereden geldiğinin belirlenmesinde zayıf kalıyor.
Avusturalya Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapmakta olan araştırmacılardan Chris Flynn, “Geleneksel tek-çanaklı radyo teleskopları, hangi sinyallerin Dünya’ya ait atmosferin ötesinde kalan kaynaklardan geldiğinin belirlenmesi konusunda zayıf kalıyor,” diyor.
Uzmanlar, yeni çalışmalarında Dünya’da üretilen radyo kaynaklarının elenmesi için Avusturalya’da bulunan, toplam 18.000 metre kare alana sahip Molonglo Teleskopu’nu kullandılar. Molonglo Teleskopu mimarisi nedeniyle, yeryüzünden kaynaklanan sinyalleri alamıyor.
Böylece, kendi gözlemlerini, Molonglo Teleskopu’nunkiler ile kıyaslamaya başlayan uzmanlar, teleskopun gözlemleri arasında üç yeni HRP keşfedildiğini, ayrıca, daha önceden Dünya’dan 3 milyar ışık yılı ötedeki bir cüce galaksiden kaynaklanan HRP’nin kaynağının da teyit edilmiş olduğu belirtiliyor.
Yeni tespit edilen HRP’lerin, Pupa [Puppis] takımyıldızı, Suyılanı [Hydra] takımyıldızından kaynaklandığı düşünülüyor.
Uzmanlardan Manisha Caleb, “Patlamaların nereden geldiğini keşfetmek, onlara neyin neden olduğunu keşfetmek için en önemli nokta. Molonglo sayesinde, bu belirlemeyi tüm patlamalar için yapabilmeyi umuyoruz,” diyor.
Ekibin makalesine arXiv.org‘dan ulaşmanız mümkün.
Kaynak: Science Alert