Kepler Teleskopu Yaşanabilir Bölgelerde Bulunan 10 Yeni Gezegen Keşfetti
NASA tarafından düzenlenen basın toplantısında Kepler Uzay Teleskopu tarafından keşfedilen 219 gezegenden 10 tanesinin Dünya-benzeri olduğu açıklandı.
NASA yetkilileri, 19.06.2017’de düzenlediği bir basın toplantısı ile, Kepler Uzay Teleskopu‘nun son yayımlanan katalog ile toplam 219 gezegen adayı daha keşfettiğini, bunlardan 10 tanesinin Dünya-benzeri olduğunu ve Güneş benzeri olan kendi yıldız sistemlerinin yaşanabilir bölgeleri içerisinde kalan yörüngelerde döndüklerini açıkladı.
Burada “Dünya-benzeri” gezegenlerden kasıt, gezegenlerin çaplarının Dünya’nınkine yakın olması, sert, kayalık, Dünya’nınkine benzer bir kimyasal bileşime sahip bir yüzeylerinin bulunması olarak özetlenebilir.
Yaşanabilir bölgede olmaları ise, yıldızlarına aşırı derecede ısınacak kadar yakın veya tamamen donmuş hale gelecek kadar uzak değil, yüzeylerinde sıvı halde suyun bulunma ihtimali olan bölgelerdeki yörüngelerde olmalarıdır.
Son yayımlanan katalog ile Kepler tarafından keşfedilen gezegen adayı sayısının 4.034’e yükseldiği ve bunlardan 2.335’inin ötegezegen olduğunun teyit edildiği, ayrıca, 50 adet Dünya’ya yakın büyüklükte olan ve yaşanabilir bölge içerisinde bulunan gezegen adayından da 30’unun teyit edildiği belirtiliyor.
Kepler, son gözlemlerini Kuğu Takımyıldızı [Cygnus] yönünde gerçekleştirdiği ve toplamda 145.000 Güneş benzeri yıldızın incelendiği kaydediliyor.
Yeni keşfedilen Dünya benzeri gezegenler içerisinde dikkati çeken ise “KOI-7711” isimli bir gezegen. KOI-7711’in, Dünya’nın yaklaşık 1,3 katı büyüklüğünde olduğu ve Güneş benzeri bir yıldızın etrafında, Dünya’nınkine benzer bir yörüngede bulunduğu, dolayısıyla, benzer miktarda ısıya maruz kaldığının düşünüldüğü belirtiliyor.
Ancak Kepler Teleskopu’nun kullandığı “geçiş yöntemi” gezegenlerin, yörüngesinde bulundukları yıldızların önünden geçtikleri sırada yıldızın gözlemlenen parlaklığındaki düşüşü temel alıyor. Bu yöntem, gezegenlerin büyüklükleri, yörünge süreleri gibi bilgiler ışığında yaşamı destekleyip desteklemedikleri konusunda bilgiler sağlasa da, kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmuyor.
Bu nedenle KOI-7711 de dahil olmak üzere, keşfedilen gezegenler hakkında, kesin olarak yaşama uygundur denmesinin şu anki verilerle mümkün olmadığı da belirtiliyor. Gezegenlerin bildiğimiz anlamda yaşama uygun olabilmeleri için aynı zamanda atmosferleri, tektonik hareketleri ve devamlı aynı yüzlerinin yıldızlarına dönük olup olmadığı gibi fazladan bilgiler gerekiyor.
Basın açıklamasında altı çizilen konulardan biri daha ise, keşfedilen küçük gezegenlerin çoğunun, Dünya’dan 1,5 kat civarında büyük olan, süper-Dünyalar olarak isimlendirilen kayalık gezegenler ile Neptün’den biraz daha küçük, Dünya’nın yaklaşık 2,5 katı olan ve mini-Neptün olarak isimlendirilen gaz gezegenleri şeklinde olduğu ve bu iki belirli sınıf arasında göreli olarak oldukça az sayıda gezegenin bulunduğu.
Görevine 2009 yılında başlayan Kepler uzay aracının yakıtının biteceği 2018 yılına kadar gözlemlerine devam edeceği belirtiliyor. Bu tarihten sonra ise, yakın zamanda görevlerine başlaması planlanan Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) [Geçiş Yapan Ötegezegen Araştırma Uydusu] ile James Webb Space Telescope (JWST) [James Webb Uzay Teleskopu]’nun ötegezegen araştırmalarına devam edeceği ve daha ayrıntılı veriler sağlayacağı belirtiliyor.
NASA tarafından yayımlanan basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
https://futurism.com/nasa-just-discovered-10-earth-like-planets/