bilim

Dünya’nın Ne Kadarını Bir Anda Görebilirsiniz? (Vsauce) | Video

 

Sadece 24 insan Dünya’yı kendi gözleriyle direkt bakabilecekleri kadar küçük bir daire olarak gördü. Tüm Dünya’yı değil tabii, sadece uzayda yalnızlığına terk edilmiş minik bir cisim olarak.

Bir küreden ne kadar uzaklaşırsanız, yüzeyinin o kadar fazlasını görürsünüz. Bunu çoğu zaman fark etmeyiz, çünkü günlük hayatımızda ilgilendiğimiz kürelerin çoğu çok küçüktür ve bizden neredeyse her zaman yarıçaplarının pek çok katı uzaklıktadır ve dolayısıyla yüzeylerinin bize görünen kısmı maksimuma yakındır. Veya Dünya gibi, o kadar büyüktürlerdir ki bu özelliği fark etmek için onlardan yeterince hızlı bir şekilde yeterince uzağa nadiren gidebiliyoruz.

Dünya’nın görebilmemizin mümkün olduğu kadar büyük bir bölümü görebilmek için ne kadar uzaklaşmanız gerekir? Peki diyelim ki yeterince uzaklaştınız; Dünya’nın ne kadarı bizim tarafımızdan görülebilir durumdadır?

Dünya’yı, Dünya’nın kendisine bakmaktan çok, illüstrasyonlardan, haritalardan, animasyonlardan ve fotoğraflardan bilen çoğumuz, tam da bu nedenle Dünya’nın aslında ne kadar büyük bir yer olduğunu unutuyoruz veya hatta daha en başından aklımızda canlanmıyor bile. Vsauce’dan Michael bu videosunda Dünya’nın aslında ne kadar küçük bir kısmını görebildiğimizi çeşitli ölçeklerle açıklıyor.

 

İyi seyirler…