film

Yalan Dünya (1973)

 
Yakın gelecekte, içerisinde kendi bilinçleri ve farkındalıkları olan dijital insanların bulunduğu Simulacron, isimli bir simülasyon bilgisayarı geliştirilir. Bilgisayarın amacı, gerçek dünya ile ilgili simülasyonlar koşturularak, borsa, hammadde fiyatları gibi konularda simülasyonda gerçekleşenler ile gerçek dünya hakkında yargılara varabilmektir. Fakat Simulacron’un yönetici olan Henry Vollmer beklenmedik bir şekilde ölür ve yerine Dr. Fred Stiller (Klaus Löwitsch) atanır. Atandıktan hemen sonra, Dr. Stiller’ın yakın arkadaşı Guenther Lause, bir konuşma sırasında aniden ortadan kaybolur. Olayı araştırmaya başlayan Dr. Stiller, kendisinden başka hiç kimsenin Lause’yi hatırlamıyor olması karşısında dehşete düşer bu konunun üzerine daha da kararlılıkla gider.
 

 
Efsanevi yönetmen Fassbinder, özel efektlere, ucuz gerilimlere, yüksek bütçelere kesinlikle ihtiyaç duymadığı filminde; simülasyon-gerçek, yapay zekâ-gerçek zekâ arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceliyor. Bu, kestirip atmadan, uzun uzadıya ilerletilen tartışmalar sayesinde, simülasyon dahi olsa, öz farkındalığı bulunan varlıkların kaçınılmaz olarak yaşayacakları varoluşsal bunalımları ile, sıradan insanların hayatları arasındaki kıyaslama üzerinden, kendi kurgulanmış yaşamlarımız ile arasındaki benzerlikleri, bu alt türe ait başka filmlerde ulaşılması güç görünen bir incelik ile yapıyor.
 
Günümüz yüksek bütçeli bilimkurgu filmlerinde bulmanın gittikçe zorlaştığı gerçekçilik ve doğallığı için bile olsa mutlaka izlenmesi gereken filmlerden.
 

 
Orijinal adı: Welt am Draht
Yönetmen: Rainer Werner Fassbinder
Yapım yılı: 1973
Tür: Bilimkurgu – Gerilim, macera, suç
Alt tür: Yapay gerçeklik, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 7,9 (3.637 oy ile)
İlgili bağlantılar: Welt am Draht (1973)@Wikipedia, Welt am Draht (1973)@IMDB