bilim

Canlı Gibi Hareket Eden Damlacıklar (Veritasium) | Video

 

Ufak gıda boya damlacıklarını bu lâmın üzerine koyduğumda ne oluyor bir bakın. bazıları birbirlerini etkileyip birleşiyorlar, diğerleri birbirlerini itip peşinden koşuyorlar. Bu, ufak bir mikroorganizma dünyasını andırıyor. Ama neden?

Eğer bunu siz de denemek isterseniz, biraz gıda boyasına ve onu seyreltmek adına distile suya ve pipete ihtiyacınız olacak. Daha sonra otuz saniye kadar mikroskop lâmını ısıtın; soğumaya bırakın ve sonra lâmın üzerine farklı konsantrasyonlarda damlalar damlatın.

Aynı konsantrasyondaki damlaların birbirlerinden etkilenerek birleştiklerini ve farklı konsantrasyondakilerin ise birbirlerini ittiklerini göreceksiniz.

[…]

Fakat sadece sıradan gıda boyaları ve su kullanarak bu nasıl mümkün oluyor?

Veritasium kanalından Derek bu videosunda Marangoni etkisi adı verilen akış görüngüsünü gösteren birtakım deneyler yapıyor. Marangoni etkisinin mekanizması Wikipedia’da şu şekilde anlatılıyor:

Yüksek yüzey gerilimi olan bir sıvı etrafındaki sıvıyı, düşük yüzey gerilimi olan bir sıvıdan daha güçlü bir şekilde çekeceği için, yüzey gerilimlerinde ortaya çıkacak bir gradyen, doğal bir şekilde sıvının düşük yüzey gerilimi bölgelerinden uzağa doğru akmasına neden olur. Yüzey gerili gradyeni, bir konsantrasyon gradyeni veya sıcaklık gradyeni nedeniyle oluşabilir (yüzey gerilimi, sıcaklığın bir fonksiyonudur).

– Wikipedia: Marangoni Effect

 

İyi seyirler…