bilim

Evren ile İlgili Bazı Yanlış Anlamalar (Veritasium) | Video

 

Genişleyen evren karışık bir konu. Enflasyon dönemi sırasında evren ışıktan daha hızlı bir şekilde genişledi; ancak bu aslına bakılırsa devamlı gerçekleşen, şu anda da gerçekleşen bir durum. Bu durum Einstein’a ait görelilik kuramıyla çelişmiyor, zira hiçbir şey uzay boyunca ışıktan hızlı hareket ediyor değil, yalnızca uzayın kendisi genişliyor ve birbirinden yeterince uzak olan nesneler, bu genişleme nedeniyle birbirlerinden ışık hızından daha hızlı bir şekilde uzaklaşıyor.

Sağduyu, bizden ışıktan daha hızlı bir şekilde uzaklaşan nesnelerin bize göre görünmez olmaları gerektiğini söylüyor olabilir, ancak bu doğru değil. Bunun nedeni, ışığın bizimle göreli olarak ışıküstü olan bir bölgeden ışıkaltı olan bir bölgeye yolculuk edebilecek olmasından kaynaklanıyor.

Bu nedenle gözlemlenebilir evrenimiz, Hubble küremizden daha büyük. Gözlemlenebilir evrenimizin sınırı, yani bildiğimiz şekliyle zamanın başlangıcından bu yana ışığın bize doğru kat etmiş olabileceği uzaklık, parçacık ufkudur.

 

Veritasium kanalından Derek bu videosunda evrenin genişleme hızı ve gözlemlenebilir evren kavramları ile ilgili bazı yanlış veya eksik anlaşılabilecek noktaları açıklıyor.

 

İyi seyirler…