edebiyathaber

Çuf Çuf Çarli sizi almaya geliyor!

Internet zamanlarından evvel, bir şey arıyorken yapabileceğiniz tek şey sağa sola sormaktı. Bir şey gerçek olmadığı zaman ise, asla emin olamazdınız; sonuçta kimse size bilmediği bir şey için öyle bir şeyin olmadığını söylemezdi. Kibarca “bilmiyorum” veya “ben duymadım” yanıtları alırdınız.

Komik sorular sorma bana,
Komik oyunlar oynamayacağım,
ben yalnızca bir çuf çuf trenim
Ve hep de öyle olacağım.
Şimdi artık koşuşturamazken boyuna
Parlak mavi göğün altında
Sanırım oturacağım burada
Ölüp gidene kadar en sonunda.

Bu cevaplar, bir şeyin var olmadığını varsaymanız için yeterli olmazdı tabii; yalnızca az bilinen bir şey keşfettiğinizi düşünüp daha da heyecanlanabilirdiniz. Ama bazen de, bir noktada aramaktan var geçerdiniz. Ve bazen de hata yapmış olurdunuz.

20161026_charlie_the_choo_choo_fig01

“… ve Jake çocuklara ne kadar baktıysa, o kadar çok yüzlerindeki ifadenin korkudan olduğunu düşündü. İndirin bizi bu trenden der gibiydi yüzleri. Lütfen, canımızdan olmadan inelim bu trenden, yeter.” (görsel: Io9)

Stephen King’e ait Çorak Toprakları okurken, bildiğim tüm sahaflara sorduğum, Çuf Çuf Çarli adında bir kitabın, bırakın bulmayı, gerçek olup olmadığını bile öğrenememiştim. Biraz hayal kırıklığı yaratmıştı elbette ama o zamanlar elime geçse herhalde biraz korkardım. Kendi çocuk kitaplarım nasıl acaba diye düşünmüştüm. Onların içinde de böyle korkular gizli miydi?

20161026_charlie_the_choo_choo_fig02

“O sırıtış. O sırıtışa hiç güveni yoktu. Azıcık bile.” (görsel: Io9)

Yıllar sonra kitap işte burada. Stephen King, kitap için “eğer bir çocuk kitabı yazsaydım, tam olarak böyle olurdu” demiş. Hiç şüphemiz yok. Çuf Çuf Çarli, hepimizi sıcak yataklarımızdan alıp Topeka’ya götürmek için geliyor. Sakın unutmayın, çar, ölüm demektir.

 

 

“Ama senin ölümün değil, silahşor.”

Kaynaklar: The Waste Lands – Stephen King, Io9