bilim

Özel Görelilik ile Mıknastıslar Arasındaki İlişki Nedir? (Veritasium) | Video

 

Manyetizma, neredeyse büyülü bir görüngüdür. Taşların aralarında mesafe olmasına rağmen birbirlerini itmeleri veya çekmeleri – ki bu gerçekten havalıdır – ve bir kablodaki elektrik akımı, aynı türde etkileşimler yaratır. Daha da şaşırtıcı olan ise, bunun nasıl işlediğidir.

Normalde özel göreliliğin gündelik yaşamlarımız üzerinde pek fazla etkisi olmadığını düşünürüz, ne de olsa her şey görelilik etkilerinin ihmal edilebileceği kadar düşük hızlarda gerçekleşir. Ancak kablolarındaki yüksek akımlar ve elektriksel etkilerin büyüklüğü ile elektromıknatıslar söz konusu olduğunda, bunların çalışması özel göreliliğin bir etkisi olan uzunluk daralmasına bağlıdır.

Yükler ile birlikte hareket eden bir eksen takımında, yükler üzerinde bir kuvvet yaratan bir elektrik alanı oluşur. Ancak laboratuvara ait [durgun] eksen sisteminde bir elektrik alanı bulunmaz. Dolayısı ile manyetik bir alanın, elektriksel olarak yüklü nesnelerin elektrik alanının hareket ettiği sırada oluşturduğu bir alan olduğu ortaya çıkar.

 

Veritasium kanalından Derek ve MinutePhysics birlikte hazırladıkları bu videoda, elektrik alanları, manyetik alanlar ve özel görelilik kuramı arasındaki bağlantıları inceliyor.

 

İyi seyirler…