Değişken yüzeylerde dinamik projeksiyon
Tokyo Üniversitesi Ishikawa Watanabe Laboratuvarı’nda geliştirilen yüksek kare oranlı ve DynaFlash adlı düşük gecikmeli projektör ve Deforme Edilebilir Nokta Kümesi İşaretleme [Deformable Dot Cluster Marker] adlı yeni geliştirilen takip yöntemi ile değişken yüzeylerde insan gözünün algılayamayacağı kadar düşük zamanlarda mapping işlemini gerçekleştirebiliyor.
Fig.1. Yeni teknoloji ile giysi değiştirmek tarih oluyor (görsel: Tokyo Uni)
Projeksiyon ile mapping’in güncel örnekleri, önceden hazırlanmış ve sabit (ve hantal) kurulumlar gerektiriyor. Yeni geliştirilen projektör ise insan gözünün algılayamacağı 1.000 kare/saniye ve değişen yüzeylere 3 ms kadar kısa sürelerde tepkide vererek, mapping yüzeyinin sabit olması gerekliliğini ortadan kaldırıyor.
Yöntem, yüksek kare oranlı projektörün yanında, takip edilmesi istenen yüzeyin, insan gözü ile görülmeyen ancak takip sistemi tarafından algılanabilen Deforme Edilebilir Nokta Kümesi İşaretleme yöntemi ile önceden işaretlenmiş yüzeylerden oluşuyor. Birden fazla işaretleyici ile birden fazla yüzeyin aynı anda kullanılabileceği de söyleniyor.
Yöntemin kullanıcı arabirimlerinde olduğu kadar görsel sahne sanatlarında da uygulama alanı bulacağı bekleniyor.
Kaynaklar: Popular Science, Ishikawa Watanabe Laboratuvarı