haber

Üç boyutlu ‘Graphene’ çelikten 10 kat güçlü!

 
MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi’nden Markus Buehler yönetimindeki bir ekip, hafif ve dayanıklı bir malzeme olan “graphene”e, üç boyutlu, sünger benzeri bir şekil vererek, çeliğin %5 yoğunluğunda ancak çelikten 10 kat güçlü bir yapı elde etti.
 

Graphene’in, simülasyon içerisindeki görüntüsü (görsel: New Atlas)

 
Grafit ve elmas gibi, karbonun bir çeşit alotropu olan graphene, 2 boyutlu, altıgen kafes yapısında. Sıradışı özellikleri arasında, son derece iyi bir ısıl ve elektrik iletken olması, “tek atom” inceliğinde dahi üretilebiliyor olmasının yanında, neredeyse şeffaf olması da yer alıyor.
 
MIT’deki biliminsanları tarafından üretilen sünger benzeri yapında, graphene’in özellikleri kadar, 3 boyutlu şeklin de öenemli olduğu belirtiliyor. Isı ve basınç işlemleri altında, 3 boyutlu yazıcı elde edilen şekil, neredeyse 2 boyutlu olan kalınlığı ile, kapladığı hacimden çok daha fazla olan yüzey alanı sayesinde bu kadar dayanlıklı olabiliyor. Bu duruma basit bir örnek olarak, sıradan kağıdın, rulo haline getirildiğinde, rulo boyunca olan eksende, dik olan diğer eksenlere nazaran gösterdiği oldukça yüksek direnç gösterilebilir.
 

 
Graphene’in sahip olduğu yüksek dayanıklılık ve hafiflik sayesinde, gelecekte pek çok yeni kullanım alanı olabileceği belirtiliyor.
 
Kaynaklar:
New Atlas, MIT