film

Savaş Oyunu (1983): Oyun mu, gerçek mi?

 
David (Matthew Broderick), okulda pek parlak olmayan ancak bilgisayarlarla arası çok iyi bir lise öğrencisidir. Bir gün bir bilgisayar oyunu firmasının bilgisayarı ile bağlantı kurmaya çalışırken, yanlışlıkla hükümete ait, nükleer silahları kontrol eden yapay zekâ ile iletişime geçer. Yapay zekâ ile oynamaya başladığı “küresel termo-nükleer savaş” adlı oyun, tam olarak düşündüğü şekilde ilerlemez.
 

 
WarGames, yapay zekâ filmleri arasında çok iddialı bir yerde durmuyor. Ancak alt türe ait, “yapay zekânın, insanlığı gözünü kırpmadan yok edebileceği” klişesini ters çevirerek, hem türe, hem de insanlığa ait iki seviyede, ilk olarak sınırsız gücü olan bir yapay zekânın bunu kullanmaktan çekinmeyeceği, ikincisi ise aynı sınırsız gücü yaratan ve teslim eden “insan” olarak izleyicinin yüzüne tutmayı başarıyor.
 
WarGames, her ne kadar yarı komik yarı ciddi bir aile filmi gibi görünse de, soğuk savaş dönemindeki, nükleer savaş ihtimali konusundaki duruşu ile, kendi dönemindeki Hollywood filmlerinin alamet-i farikası olan anti-Sovyet propagandasından ibaret kalma sığlığına düşmüyor. “Oyun” teması içerisinde, bu oyunun oynamaya değip değmeyeceğini sorguluyor.
 
WarGames, benzerlerinden ayrılan noktaları ile aradan geçen zamana rağmen hala türün meraklıları tarafından mutlaka izlenmesi gereken filmler arasında.
 

 
Orijinal adı: WarGames
Yapım yılı: 1983
Yönetmen: John Badham
Tür: Bilimkurgu – Gerilim, macera
Alt tür: Yapay zekâ
Yapay zekâ türü: Chessmaster
IMDB puanı: 7.1 (73.604 oy ile)
İlgili bağlantılar: WarGames (2015)@Wikipedia, WarGames (2015)@IMDB