bilimhaber

Şimdiye Kadar Keşfedilen En Sıcak Gezegen Birçok Yıldızdan Daha Sıcak

KELT-9b’nin gündüz vakti yüzey sıcaklıkları 4.600 K’i buluyor. Kıyaslamak gerekirse, Güneş’in yüzey sıcaklığı yaklaşık 5800 K.

Yeni keşfedilen KELT-9b isimli ötegezegen, Jüpiter gibi bir gaz devi, ancak Jüpiter’den 2,8 kat daha fazla kütleye sahip. Gezegenin en fazla dikkat çeken özelliği ise, bilinen tüm gezegenlerden, hatta pek çok yıldızdan daha sıcak bir yüzeye sahip olması.

KELT-9b, 650 ışık yılı uzaklıkta, KELT-9 isimi yıldızın yörüngesinde bulunuyor ve bir turunu 1,5 günde tamamlıyor. Gezegenin bu denli sıcak olmasının nedenlerinden biri de, elbette yörüngesinde bulunduğu yıldızın da bilinen yıldızlar içerisinde en yüksek sıcaklığa sahip olan yıldızlardan biri olması. KELT-9’un yüzey sıcaklığı 10.170 K’lere ulaşıyor; bu Güneş’in yüzey sıcaklığının neredeyse iki katı.

Ohio Eyalet Üniversitesinden B. Scott Gaudi ve ekibi, KELT teleskopu ile ilk başta görece küçük ve soğuk olan yıldızların çevresindeki ötegezegenleri aradıkları, ancak sürekli olarak halihazırda keşfedilmiş gezegenleri gördükleri için yaklaşımlarını değiştirdiklerini söylüyorlar. Gaudi, “Bir anlamda, bu dibe doğru olan bir yarış: Yaşanabilir gezegenler bunlar olduğu için, en küçük yıldızların etrafındaki en küçük gezegenler aranıyor,” diyor.

KELT-9b, Jüpiter’den daha fazla kütleye sahip olmasına rağmen, yoğunluğu Jüpiter’in yarısı kadar. Ayrıca yörüngesinde bulunduğu yıldıza çok yakın olduğu için, büyük ihtimalle hep aynı tarafının gündüzü yaşadığı ve diğer tarafının da devamlı geceyi yaşadığı belirtiliyor. Gaudi, “Gezegenin yıldızına doğru dönük olan tarafı parlak bir turuncu renkte ve diğer tarafı ise koyu kırmızı olmalı,” diyor.

Yörüngesinde bulunduğu yıldızın yoğun ısısı ve ışığı nedeniyle, KELT-9b’nin atmosferinden saniyede 10 milyon tona kadar madde kaybediyor olabileceği belirtiliyor. Bu nedenle yıldız genişleyerek gezegenin etrafını saracağı döneme kadar, atmosferini tamamen kaybetmiş ve yalnızca çekirdeğinden ibaret kalmış olabileceği ifade ediliyor.

Nature’da yayımlanan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://www.newscientist.com/article/2133499-the-hottest-planet-yet-is-twice-jupiters-size-and-hot-as-a-star/

http://www.sciencealert.com/astronomers-have-found-a-massive-exoplanet-that-s-hotter-than-most-stars

https://news.vanderbilt.edu/2017/06/05/astronomers-exoplanet-hotter-stars/