film

Kabuktaki Hayalet (1995)

 
2029 yılında, insanlar hayatın her alanına son derece yayılmış olan elektronik bir ağ ile bağlıdır. Birçok insan, ağa, vücutlarına yerleştirilmiş sibernetik arabirimler ile bağlanmaktadır. Organize suç da, bu değişimle birlikte, bu ağda yapılan hack’ler yönüne kayarak şekil değiştirmiştir. Güvenlik güçlerine ait Bölüm 9, Puppet Master [Kuklacı] isimli ünlü ve ele geçirilmez gibi görünen bir hacker’ın peşindedir.
 

 
Filmin tartışmaya açık şekilde, şimdiye kadar yapılmış en zengin ve düşünsel olarak derin cyberpunk/yapay zekâ filmi olarak gösterilmektedir. Filmde, yapay ile doğal arasındaki ilişki, yapay olanın, öz farkındalığının kaçınılmaz olarak neden olacağı varoluşsal sorgulamaların ve yapay olanın gelişmesi, evrilmesi ile ilgili pek çok tartışma noktası bulunuyor. Bu filmi izledikten sonra, filmin kendisinden sonra gelenler üzerinde ne kadar büyük etkiler bırakmış olduğuna şaşırmanız hayli muhtemel.
 
Ghost in the Shell, animasyon olmasına rağmen, animasyonları konusundaki başarısı ile de konuşulan filmlerden. Türün hayranı olan veya olmayan herkes tarafından mutlaka, en az bir defa görülmesi gereken bir film. Ancak her şeye rağmen, anime’lerden hoşlanmıyorsanız, filmin, Mart 2017 gibi yakın bir zamanda, Scarlett Johansson’un başrolünü oynadığı bir Hollywood yapımı olarak sinemalara geleceğini hatırlatalım. 2017 yapımına ait fragmanı buradan izleyebilirsiniz.
 

 
Orijinal adı: Kôkaku Kidôtai [Ghost in the Shell]
Yapım yılı: 1995
Yönetmen: Mamoru Oshii
Tür: Bilimkurgu – Animasyon, aksiyon, gizem
Alt tür: Android, cyberpunk, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 8,0 (85.083 oy ile)
İlgili bağlantılar: Kôkaku Kidôtai (1995)@Wikipedia, Kôkaku Kidôtai (1995)@IMDB